Menü
0507 213 57 48 info@basakekolojik.com.tr
aricilik

Organik arı yetiştiriciliği yapılacak alan, kovanlardan itibaren uçuş yarıçapı 3 km. olmak zorundadır. Bu alanda ve aynı zamanda organik ve konvansiyonel arıcılık birlikte yapılamaz.
Arıcılık ürünleri , ilgili organik tarım mevzuatları hükümlerinin asgari bir yıl uygulanması kaydıyla organik ürün olarak pazarlanabilir.
Yetkilendirilmiş kuruluşdan önceden izin alınması kaydıyla, işletmenin sahip olduğu konvansiyonel arı kolonileri, organik arıcılığa geçiş amacı ile kullanılabilir.

  • Irk seçiminde, arıların yerel koşullara adapte olabilme kapasitesi, dayanıklılıkları ve hastalıklara karşı dirençleri göz önüne alınır. Apis mellifera türünün ırkları ve yerel ekotipleri tercih edilir.
  • Geçiş sürecinde, var olan balmumu, organik arıcılıktan gelen balmumu ile değiştirilir.
  • Üretim sezonu sonunda arıların kışı geçirebilmesi için kovanlarda yeterli miktarda bal ve polen bırakılır.
  • Organik arıcılıkta geçiş süreci bir yıldır. Arıcılık ürünleri, bu Yönetmelik hükümlerinin asgari bir yıl uygulanması kaydıyla organik ürün olarak pazarlanır.
  • Veteriner tıbbi ürünleri uygulandığı zamanlar; aktif farmakolojik madde de dahil ürünün tipi, konulan teşhis, dozu, uygulama şekli, tedavi süresi ve ilacın kalıntı arınma süresi kaydedilir ve ürünler organik ürün olarak pazarlanmadan önce yetkilendirilmiş kuruluşa bilgi verilir.
  • Arı kolonilerini beslemeye, yalnızca kovanların zor iklim koşullarından dolayı tehdit altında olması durumunda izin verilir. Besleme; organik bal, organik şeker şurubu ya da organik şeker ile yapılır. Besleme ile ilgili olarak kayıtlara; ürünün tipi, uygulama tarihi, miktarı ve kullanıldığı kovanlara dair bilgiler yazılır.
  • Kovanların yerleştirildikleri alanlar kovan bilgileri ile birlikte kaydedilir.
  • Arıcılık ürünlerinin hasat edilmesi esnasında petekler içerisindeki arılar yok edilemez ve bal süzmek için kuluçka peteği kullanılamaz.
  • Ana arının kanatlarını kesmek yasaktır. Ana arıların değiştirilmesi esnasında eski ana arının öldürülmesine izin verilir. Sadece Varroa hastalığı bulaşan erkek arı gözlerinin yok edilmesine izin verilir.
  • Bal hasadında kimyasal sentetik sinek kovucu maddeler kullanılamaz.
  • Kovanların yerleştirildiği bölgede Arılar için yeterli miktarda doğal nektar, balözü ve polen kaynağı bulunmalı ve suya erişim imkanı olmalıdır.
  • Üretim bölgesinin 3 km yarıçapı içerisinde bulunan nektar ve polen kaynakları, organik olarak üretilen ürünlerden, doğal veya arıcılık ürünlerinin organik olma niteliğini etkilemeyecek bitki örtüsünden oluşmalıdır.
  • Kovanlar; kirlenmeye yol açması muhtemel olan, kent merkezleri, otoyollar, sanayi bölgeleri, atık merkezleri, atık yakma merkezleri gibi tarım dışı üretim kaynaklarından uzak olmalıdır. Müteşebbis bu koşulun sağlanması için gerekli tedbirleri alır.
  • Kovanlar çevreye ve arıcılık ürünlerine risk getirmeyen doğal malzemelerden yapılır.
  • Kovanlar kimyasal boyalarla boyanamaz. Kovanlar propolis, balmumu ve bitki yağları gibi doğal ürünlerle kaplanır.
  • Yeni çerçeve için balmumu organik üretim yapan birimlerden sağlanır. Kovan kapağından elde edilen balmumu kullanılır. Arıcılığa yeni başlandığında veya geçiş sürecinde organik olarak üretilen balmumunun pazarda mevcut olmaması durumunda, konvansiyonel balmumu kullanılmasına, analizlere dayanarak yetkilendirilmiş kuruluş tarafından izin verilir.
  • Üzerinde yavrulu gözler bulunan çerçevelerden bal sağımı yapılmaz.
  • Kovanların dezenfeksiyonu için doğrudan ateş veya buhar gibi fiziksel uygulamalara izin verilir.
  • Karantina tedbirleri uygulanan ve uçakla ilaçlama yapılan alanlarda organik arıcılık yapılamaz.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam facilisis purus a pharetra gravida. Curabitur mauris metus, pulvinar eu dignissim eget, laoreet sit amet massa. Sed facilisis vitae tellus at scelerisque. Maecenas ac pharetra eros. Morbi posuere mi dolor, in facilisis tellus condimentum non. Maecenas dictum libero at sem volutpat, ut dapibus dolor rhoncus. Maecenas laoreet condimentum urna id dictum. Nunc turpis dolor, semper vitae luctus sed, blandit vestibulum mi. Cras dolor nisi, vulputate a lobortis fringilla, consequat ut massa. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Cras vitae ultricies elit, rhoncus congue augue.

Praesent nec dui vitae turpis faucibus pulvinar
Vestibulum sed enim quam
Pellentesque iaculis vestibulum elit nec convallis
Praesent ornare erat sed sapien consectetur egestas
Nullam vitae odio mollis tortor iaculis dignissim vitae at nulla
Etiam consequat diam diam, sit amet
Elementum sapien laoreet sed
Sed commodo vel sem eget blandit
Phasellus orci arcu, auctor in placerat vel, gravida ac nisi
Donec dictum in leo id pulvinar

Nunc imperdiet ligula et lectus sollicitudin malesuada at id odio. Sed eleifend orci auctor feugiat interdum. Integer et laoreet neque, vitae molestie erat. Cras interdum nulla vitae varius placerat. Etiam aliquam placerat pharetra. Proin vel lobortis risus. Donec in venenatis tellus, non condimentum ante. Sed magna velit, viverra ac velit a, lacinia lacinia erat. Proin pulvinar ornare turpis, et pellentesque ipsum facilisis ut. Donec sed sapien diam. Morbi suscipit rutrum placerat. Vestibulum pulvinar, leo vel pretium ornare, ligula lacus tristique neque, nec sollicitudin neque dui at elit. Vestibulum quis est eget mi fringilla laoreet.