Organik Ürünlerin İşlenmesi

Organik Ürünlerin İşlenmesi, Ambalajlanması, Etiketlenmesi, Depolanması, Taşınması ve Pazarlanması

Organik tarım ürünlerinin işlenmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi, depolanması, taşınması ve pazarlanması, organik tarım zincirinin önemli aşamalarıdır. Bu aşamalar, organik tarımın temel ilkelerine uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Başak Ekolojik, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu ve Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik hükümlerince, TR-OT-28 kodu ile organik bitkisel üretim konusunda yetkilendirilmiştir

Organik Ürünlerin İşlenmesi

Organik ürünlerin işlenmesi, üretimin ilk aşamasından tüketiciye ulaşana kadar olan süreçte yönetmeliklerce izin verilen girdiler haricinde kimyasal katkı maddeleri kullanılmadan gerçekleştirilir. İşleme aşamasında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Kimyasal Katkı Maddelerinin Kullanımı: Organik ürünlerin işlenmesi sırasında yönetmelik Ek-8’inde yer alan 1, 2 ve 3 maddelerde açıklanan kullanımına izin verilenler maddeler, ürünler, işlem yardımcıları ve diğer ürünler haricinde girdi kullanımı yasaktır.
  • Hijyen ve Sanitasyon: Tesislerde hijyen standartlarına uyulması, etkinliğinin izlenmesi ve sanitasyonun sağlanması esastır.
  • İzlenebilirlik: Ürünlerin kaynağından tüketiciye kadar süreçteki tüm aşamaların kayıt altına alınarak izlenebilir olması sağlanmalıdır.

Ambalajlanması

Organik ürünlerin ambalajlanması’nda kullanılan tüm madde ve malzemelerde 29/12/2011 tarihli ve 28157 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği’nin hükümleri uygulanır. Gıda ile doğrudan ya da dolaylı olarak temas eden veya temas etmesi beklenen madde ve malzemelerin; İnsan sağlığını tehlikeye sokacak veya Gıdanın bileşiminde istenmeyen değişimlere neden olacak veya Gıdanın duyusal özelliklerinde bozulmaya neden olmayacak malzemelerin kullanımından kaçınılmalıdır

  • Doğal ve Geri Dönüşümlü Malzemeler Kullanımı: Öncelikli olarak ambalaj malzemeleri doğal ve geri dönüştürülebilir olmalıdır.
  • Kimyasal İçermeyen Ambalajlar: Ambalajlarda kimyasal madde kullanımı minimum’a indirilmelidir ve ilgili yönetmelik eklerinde izin verilen madde ve malzeme grupları kullanılmalıdır.
  • Ürün Bilgilerinin Ambalajda Yer Alması: Ürünün organik olduğuna dair bilgiler ambalaj üzerinde bulunmalıdır.

Etiketlenmesi

Organik ürünlerin etiketlenmesi aşamasında; Organik ve geçiş süreci ürünlerinin etiketlenmesinde 29/12/2011 tarihli ve 28157 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği hükümleri ile Bakanlığın ilgili mevzuatında yer alan hükümlere ve kurallara uyulur. Etiketleme sırasında dikkat edilmesi gerekenler:

  • Organik Ürünün Etiket İçeriği: Ürünün kime ait olduğu, Ek-10’da belirtilen organik ürün logosu,
  • Yetkilendirilmiş kuruluşun adı, logosu, kod numarası ile müteşebbis veya ürün sertifika numarası ve ‘Organik’ ibaresi bulunmalıdır.
  • Ürün İçeriği ve Menşei: Ürünün içeriği ve üretim yeri belirtilmelidir.
  • Son Kullanma Tarihi: Ürünün son kullanma tarihi açıkça belirtilmelidir.

Depolanması

Organik ürünlerin depolanmasında, 29/12/2011 tarihli ve 28157 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin 9 uncu maddesi hükümlerine uyulur. Organik ürünlerin tanınmasına imkan verecek ve bu yönetmelikçe uygun bulunmayan başka ürünlerle, maddelerle karışmaya ya da bulaşmaya meydan vermeyecek ve parti numalarının tanımlanmasını sağlayacak şekilde depolama yapılmalıdır. 

Depolama sırasında dikkat edilmesi gerekenler:

  • Sıcaklık ve Nem Kontrolü: Depolama alanlarında uygun sıcaklık ve nem seviyeleri sağlanmalıdır.
  • Çapraz Kontaminasyonun Önlenmesi:  Organik ve konvansiyonel ürünlerin ayrı depolanmasının mümkün olmadığı durumlarda müteşebbis organik ürünlerle konvansiyonel ürünlerin karışmasını engelleyecek tedbirler almalıdır.
  • Temiz ve Hijyenik Depolama Alanları:  Organik ürün depolaması öncesinde ve depolama sürecinde uygun temizlik önlemleri alınır, bunların etkinliği kontroledilerek, kayıtlarımüteşebbis tarafından tutulur.

Taşınması

Organik ürünlerin taşınması aşamasında; 29/12/2011 tarihli ve 28157 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin 9 uncu maddesi hükümlerine uyulur. Organik ürünlerin taşınmasnda uygun ambalaj ve araçlarla içeriğinde herhangi bir bozulma olmayacak, ambalaj ve etiketine zarar gelmeyecek şekilde kapalı olarak taşınmalıdır. Taşıma sırasında dikkat edilmesi gerekenler:

  • Taşıma Sürecinde Gerekli Belgeler: Organik ürünlerin taşınmasında tam bir kontrol yapmak amacıyla yetkilendirilmiş kuruluş tarafından ihtiyaç duyulan bilgiler ürünle birlikte taşınır. Nakliyeye ait bilgiler, yazılı doküman ile belgelenir. Hesaplar, giren ve çıkan ürün arasındaki dengeyi gösterir şekilde olmalıdır.
  • Uygun Taşıma Koşulları: Ürünlerin taşınması sırasında uygun sıcaklık ve nem koşullarında özel durumlar haricinde araçların üstü kapatılarak taşınması sağlanmalıdır.
  • Çapraz Kontaminasyonun Önlenmesi: Taşıma araçlarında organik ve konvansiyonel ürünlerin karışmaması sağlanmalıdır.

Pazarlanması

Organik ürünlerin pazarlanması, tüketicilere ulaşmasını ve bilinçli tüketici kitlesi oluşturmayı hedefler. Pazarlama sırasında dikkat edilmesi gerekenler:

  • Doğru Bilgilendirme:  Organik ürünler, organik ürün olduğu açıkça belirtilerek satılır. Organik ürünlerin, konvansiyonel ürün ile karışmaması ve organik niteliğinin korunması organik ürün satışı yapan müteşebbisin yükümlülüğündedir.
  • Organik Ürün Sertifikaları: İşlenmiş ürünlerde ürün sertifikası düzenlenir. Ürünler el değiştirdiğinde yeni bir işleme tabi tutulmuyorsa ve etiket bilgileri değişmiyorsa tekrar sertifika düzenlenmez. Organik ürün satılmasının ardından onbeş gün içinde yetkilendirilmiş kuruluş bilgilendirilir. Yetkilendirilmiş kuruluş tarafından stok takibi yapılır
  • Sürdürülebilir Pazarlama Stratejileri: Çevresel sürdürülebilirliği destekleyen pazarlama stratejileri uygulanmalıdır.

Organik ürünlerinizi en yüksek kalite standartlarına uygun olarak tüketiciye ulaştırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Başak Ekolojik T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu ve Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik hükümlerince, TR-OT-28 kodu ile aşağıdaki konularda yetkilendirilmiştir:

Hizmetler

Standartlar

Hemen bir müşteri temsilcisinden yardım alın
Organik tarım alanındaki hizmetler ve standartlar hakkında daha detaylı bilgi almak için bize ulaşın

2012 yılında faaliyete başlayan Başak Ekolojik, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Ve Türk Akreditasyon Kuruluşunun denetimi sonucu verilen yetki doğrultusunda organik tarımda denetim ve belgelendirme hizmeti vermektedir.

Başak Ekolojik